Van Lanen Druk
  Westwijk 13, 5406 XS Uden
  Tel. 0413 258272 / Fax 0413 259188GESCHIEDENIS
We schrijven 1969 als de broers Martin en Henk van Lanen het besluit nemen in het Udense een drukkerij te starten. Beiden, al een aantal jaren werkzaam in een grafisch bedrijf, zijn van mening dat hun opgedane kennis en grote liefde voor het vak, aangevuld met een flinke dosis enthousiasme, het wagen van hun stap moet kunnen rechtvaardigen. Dit gevoegd bij het aanspreken van wat spaarpotten en enige hulp van de familie maken een onderhoud bij de toenmalige NMB in Oss niet tevergeefs.

De locatie voor hun beginnende activiteiten is gauw gevonden: het ouderlijk huis aan de Kerkstraat. In het linkergedeelte daarvan bevindt zich de oude galanteriŽnwinkel van het kostershuis met daarachter een kleine bedrijfsruimte, waar in vroeger tijden kaarsen werden gemaakt. Het geheel wordt gecompleteerd door een ruime zolder voor de opslag van papier en enveloppen. Na een flinke, vrijwel eigenhandig uitgevoerde opknapbeurt is het dan zover. De bij de firma Tetterode in Amsterdam gekochte degel- en cylinderpers van het merk Heidelberg, de snijmachine, diverse afwerkapparatuur en de complete handzetterij worden geplaatst. Een aardig voorval is het provisorisch aansluiten van de degelpers, om het drukken van het geboortekaartje van Martin's eerste kind mogelijk te maken. Intussen is, na een met goed gevolg afgelegd extra examen vakbekwaamheid, de destijds nog noodzakelijke erkenning van het Koninklijk Nederlands Verbond van Grafische Bedrijven toegekend, wat wel zo handig is, omdat nagenoeg alle toeleveringsbedrijven hierbij aangesloten zijn.

Op 8 oktober 1969 is de officiŽle opening en onder de vele belangstellenden blijkt een niet gering aandeel van het latere klantenbestand te schuilen. De orderportefeuille is steeds goed gevuld en maakt in het begin lange werkdagen noodzakelijk. Wat zeker aan het groeiend aantal afnemers heeft bijgedragen, is de intentie om van elk drukwerk een hoogstandje te maken. Spreekwoordelijk in dit geval zijn o.a. de bijzondere huwelijksaankondigingen, de jaarlijkse programma's van het carnavalsconcert, de tafelkaarten van de Knoerissenzittingen en aan het eind van het jaar de eigen nieuwjaarswens.

Het bekende 'uit het jasje groeien' is al snel aan de orde. De oude schuur achter het pand wordt gesloopt en met de nieuwe aanbouw wordt de bedrijfsruimte meer dan verdubbeld. Het drukprocťdť van het begin, de z.g. "boekdruk", raakt intussen achterhaald en de (kostbare) omschakeling naar de offsetdruk is een noodzakelijk gevolg. Nieuwe drukpersen, fotografische zetapparatuur en een compleet dokagebeuren staan garant voor een nog fraaier eindproduct. Na weer een aantal jaren blijkt dat concurrentiegevoeligheid en arbeidsintensiviteit veel met elkaar te maken hebben en kan men niet meer om het computergebeuren heen. Opnieuw afwegen van kostenplaatjes, maar de mogelijkheden bij de opmaak, gekoppeld aan de snelheid van het werken met mac/dtp rechtvaardigen ruimschoots de investering. Ondanks zijn kleinschaligheid heeft Van Lanen Druk door steeds op tijd met de ontwikkelingen mee te gaan en een goed product voor een goede prijs te leveren zijn bestaansrecht in het Udense bewezen. De toegevoegde waarde van extra (gratis) vormgeving en tekstuele mogelijkheden waren in hun voordeel.

Per 1 Januari 2004 is Van Lanen Druk overgenomen door Drukkerij Ketelaars, gevestigd op Westwijk 13 te Uden.
Om alle klanten nog beter van dienst te kunnen zijn is Van Lanen Druk in September j.l. verhuisd en ingetrokken bij Drukkerij Ketelaars.